De technieken die videobewerkers gebruiken om hun inhoud te maken, onthullen veel over hoe mensen betekenis creëren in de wereld. Redacteuren hebben een goed begrip van hoe mensen denken, voelen, onthouden, leren en we gebruiken deze kennis om krachtige, ontroerende verhalen en ervaringen te maken. De beste bewerkingsbeslissingen komen uit empathie, zowel voor de mensen die op het scherm staan als voor het publiek dat ze bekijkt.
Er zijn vast heel wat programma’s op de markt, die wat jij tot uiting wenst te brengen, als resultaat hebben. Zo ook voor de minder geavanceerde gebruiker, vooral als het gaat om ( eigen ) beeldmateriaal. Desondanks zijn er zaken waarop jij moet letten om het uiterste uit de video te halen die jij plaatst of deelt.
De meest belangrijke zijn:
- Kies de beste camerahoeken voor elk moment.
Terwijl je het beeldmateriaal bekijkt, is het jouw doel de bedoeling van de spreker in balans te houden met de verwachtingen van het (web)publiek. Bedenk eens waar het publiek, tijdens het praten, naar verschillende punten zou willen kijken als ze in de kamer waren. Dat zal je helpen de beste camerahoek(en) te selecteren om elk moment te reconstrueren. Door daarover na te denken, kies je ook voor hoeken die de spreker helpen zijn of haar verhaal beter uit te drukken.
- Gebruik meer close-ups en middelgrote beelden dan ruime beelden.
Het is belangrijk om tussen verschillende camerahoeken door te snijden, zodat het publiek de ruimte begrijpt waar de toespraak plaatsvond. Als het gesprek in een context wordt geplaatst, hebben close-ups en mediumshots de meeste betekenis voor het publiek. Het is boeiend om tijdens het praten de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van de sprekers te bekijken. Het van dichtbij te bekijken, laat je het gewoon beter zien.
- Let op de lichaamstaal van een spreker en let op de manier waarop ze praten.
Taal wordt vaak geuit met lichaamsbewegingen. De gedachten, woorden en adem van een spreker worden allemaal onthuld via hun lichaamstaal. Ondertussen heeft elke spreker een uniek ritme en een cadans voor hun stem. Als je op deze dingen let, zorgt het voor een natuurlijk ritme voor je bewerking en het voelt allemaal ook intuïtief voor het publiek.
- Snijd in actie.
Een manier om de bewerking tussen twee opnamen onzichtbaar te maken, is door een beweging in te korten. De kijker bekijkt het begin van een beweging die in één keer begint en volgt wanneer deze de bewerking doorkruist en eindigt bij de volgende opname. De voltooiing van het gebaar maskeert de bewerking.
- Woorden snijden.
De klank van een woord, vooral als het een harde medeklinker bevat, kan een bewerking minder voor de hand liggend maken. Als het een woord is dat relevant is voor het belangrijkste punt van de toespraak, kan de bewerking dat woord ook markeren en het gedenkwaardig maken.
- Houd het beeld in beweging.
Het (web)publiek blijft niet lang geïnteresseerd. Het combineren van de woorden van een spreker met meerdere camerahoeken is dynamischer en interessanter dan lang vasthouden aan één camerahoek.
- Splits fotomateriaal.
De dia’s die de sprekers gebruiken blijven vaak een tijdje op het scherm. Probeer de dia op te splitsen in secties, zodat alleen de relevante delen van de dia worden onthuld in de tijd met de woorden van de spreker. Dit kan al dan niet helpen bij je eigen bewerking, maar het punt is: wees methodisch met het richten van de aandacht.
- Bewerk fouten.
Probeer zoveel als mogelijk zowel de technische fouten als fouten van de spreker te verwijderen. Spreker fouten kunnen eenvoudig weggelaten worden. Bijvoorbeeld: als “uhm” gebruikt wordt om 2 zinnen te verbinden, snijd dat weg en schakel bij de tweede zin naar een andere camerahoek.
- Juist cameragebruik.
Gaat het om een interview, denk eraan de spreker op dat moment in beeld te hebben. De focus dient dan toch meer gericht te zijn op de geïnterviewde, want het doel is wat die persoon te vertellen heeft aan het publiek voor te houden.
- Neem pauzes tijdens het bewerken.
Na enige tijd met dezelfde bewerking bezig te zijn, is het gemakkelijk om ongevoelig te worden voor het materiaal. Neem er dus even pauze van. Een pauze nemen van een bewerking en terugkeren, kan je helpen je beste werk te doen. Met als gevolg jouw publiek geïnteresseerd te houden.
Gebruik dus topkwaliteit beeldmateriaal en bewerk de video’s zoals die bekeken wensen te worden. Plaats die waar nodig en gebruik sleutelwoorden, zodat die te zien komen bij het (web)publiek. Als je kwaliteit video’s produceert, wordt je inhoud vaker bekeken.