Hoe je videomarketing fouten van beginnende ondernemers te voorkomen

Videomarketing is nu enorm populair en als je het goed doet, kan het ongelooflijke resultaten voor je bedrijf opleveren. Het vereist echter een zorgvuldige planning. Er zijn veel middelen en services beschikbaar om je te helpen bij het maken en delen van video’s, maar het kan een dure en tijdrovende onderneming zijn. Weten wat je niet moet doen, kan je kansen op een succesvolle video-marketingcampagne vergroten.
Het is gemakkelijk voor bedrijven en marketeers om te misstappen bij het uitproberen van iets nieuws. Wees attent voor deze belangrijke, maar toch nog veel voorkomende videomarketing-fouten en hoe je deze kunt vermijden.

Het plaatsen op slechts één platform

Een grote fout die bedrijven regelmatig maken, is video’s op slechts één platform plaatsen. Dit levert je simpelweg niet het bereik op dat je nodig hebt. Veel mensen denken dat het verdienen van geld en het genereren van verkeer magisch gebeurt via een enkele link. Hoewel er gevallen zijn waarbij een enkele video op magische wijze viraal gaat, moeten bedrijven voor het grootste deel echt werk doen om het nieuws te verspreiden. Plaats niet alleen op YouTube en vergeet erover. Plaats op Facebook, deel het op jouw andere social platforms. Als je video korter dan een minuut is, kun je deze ook nog op Instagram plaatsen. Deze loodgieter in Amsterdam bewijst maar eens dat een goede video heel veel klanten op kan leveren voor de business.

Je publiek niet kennen

Om video-marketing succesvol te laten zijn, moet jij je doelgroep kennen. Eén van de grootste fouten die mensen maken, is beginnen met het maken van video’s zonder een goed beeld te hebben van de interesses en smaken van hun publiek. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over jouw doelgroep. Genieten ze van korte video’s of diepgaande uitleggers? Gebruiken ze YouTube, of zijn ze meer een Facebook-publiek? Deze informatie is essentieel voor je videomarketingstrategie. Dat brengt ons naar de volgende fout.

Gebrek aan strategie

Bezig zijn met het maken van video’s kan niet zonder doel zijn. Zonder een langetermijnstrategie is een video slechts een video. Je moet weten waarom je dit op een duidelijke en beknopte manier doet, vooral als je succesvol wenst te zijn. Geen strategie is verspilde moeite.

Niet investeren in videoproductie

De afspeelapparaten van tegenwoordig vereisen video van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat je middelen gebruikt die een professioneel resultaat opleveren. Als je onervaren bent, is een videoproductiebureau een waardige investering. Voor veel bedrijven is er geen reden om niet een beetje kapitaal in dit proces te investeren. Hoe meer je erin stopt, hoe beter je rendement.

Onaangename, saaie video’s maken

Video’s zijn een visueel medium. Als ze niet geweldig zijn om naar te kijken of leuk om te volgen, zullen ze hun doel niet bereiken. Plaats jezelf in de schoenen van de kijker, “zou ik wel langer hiernaar kijken?”. Plan voor constante betrokkenheid.

Geen duidelijk bericht verzenden

Dit komt neer op twee eerder genoemde fouten; je doelgroep niet kennen en het ontbreken van een strategie. Je moet ervoor zorgen dat het bericht niet verwarrend raakt voor de kijker. Probeer niet teveel in één video aan te pakken. Elke video zou zich moeten concentreren op één onderwerp, vraag, taak, proces, enz. Als je video’s te weinig focus hebben, verdeel ze dan in afzonderlijke video’s.

Gebrek aan integratie

Een andere fout die de meeste mensen maken, is dat ze hun video’s niet glad laten lopen met de rest van de inhoudsstrategie. Om de video’s succesvol te laten zijn, moet je hem integreren in je strategie. Het wordt sterk aanbevolen om een relevante link in de eerste twee regels van de beschrijving te plaatsen.

Een oproep-tot-actie achterwege laten

Vergeet de reden waarom je in de eerste plaats een video maakt NIET. Nadat je video bekeken is, wil je dat mensen handelen op een manier die gunstig is voor je bedrijf. Je doel is je publiek het eens te laten zijn met wat je zegt en hen overhalen om je producten of diensten te gebruiken. Dat moet aan het einde duidelijk worden gemaakt, terwijl je probeert er geen verkooppraatje van te maken. Laat het lijken alsof je iets suggereert, maar op een sterke en overtuigende manier.

Je video niet optimaliseren

YouTube is de grootste zoekmachine, op Google na. Ze zoeken allebei de metagegevens die bij video’s horen op zinsdelen en trefwoorden. Het is belangrijk dat je relevante zoekwoorden gebruikt in de categorieën, titels, tags en beschrijvingen. Dit zal mensen helpen jouw video te vinden. Zorg ervoor dat je hetzelfde doet voor Facebook en waar je dan ook je video plaatst.

Resultaten niet volgen
Om te weten of je wel of niet goed bezig bent, moet je de resultaten bijhouden. YouTube en Facebook hebben hun eigen statistieken, maar je kunt ook een tool als MediaNest gebruiken. Analyse biedt degelijke, objectieve gegevens die je kunt gebruiken om je video’s te verbeteren.

Oefening baart kunst! Je video’s zullen naar mate beter worden. Vermijd alvast deze veel voorkomende fouten bij video-marketing en de weg zal vrijgemaakt zijn voor succes van jouw bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>